Translate

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Εκμεκ

  Υλικά
    1 και 1/2 πακέτα καταϊφι
    2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροαλεσμένα
    1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
    1 φλυτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
    1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο
    250 γρ. κρέμα γάλακτος

    Για διακόσμηση:
    3 κουταλιές σούπας φυστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένα
    200 γρ. κρέμα γάλακτος
    Για το σιρόπι:
    6 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
    6 φλυτζάνια τσαγιού νερό
    2 βανίλιες (άρωμα)
    2 με 3 φετες ρονδελες λεμονι
    1 ξυλακι κανελας
    Εκτέλεση:
    Χωρίζουμε το καταϊφι σε τρία μέρη.
    Το ένα μέρος το απλώνουμε σε ταψάκι ανάλογο, ώστε να γίνει
    ένας πάτος Σε μπώλ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά,
    την κανέλα. Πασπαλίζουμε με το μισό απ' αυτό το μίγμα τον πάτο
    με το καταϊφι που  έχουμε στρώσει στο ταψάκι. Από πάνω στρώνουμε
    το δεύτερο μέρος του καταϊφιού. Πασπαλίζουμε πάλι παντού με το
    υπόλοιπο μίγμα καρυδιών-φρυγανιάς-κανέλας. Τελειώνουμε με την
    τρίτη στρώση καταϊφιού. Σε καθε στρωση βουτηρωνουμε.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ωρα περίπου -ελέγχουμε
     μήπως "αρπάξει"στους 160 βαθμούς.
    Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα παραπάνω υλικά και το
    αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει καυτό το καταϊφι, το περιχύνουμε
    με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.  Χτυπάμε στο μίξερ την
    κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει. Την βάζουμε για μισή ώρα στο
    ψυγείο. Απλώνουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο καταϊφι.
    Για διακόσμηση, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη βάζουμε σε
    κορνέ κάνοντας σχέδια πάνω απ' την ήδη απλωμένη κρέμα και από
    πάνω πασπαλίζουμε το φυστίκι Αιγίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου